Фудокан Карате-до


Триразовий чемпіон Європи, одинадцятиразовий чемпіон Югославії, володар 9 дана з традиційного карате, засновник стилю Фудокан, а разом з тим доктор медичних наук, спеціаліст з клінічної фізіології та спортивної медицини, професор Ілля Йорга народився 15 листопада 1940 року в місті Белграді (Югославія).

Карате Ілля Йорга став займатися відносно пізно, в 18 років. На той час він був хорошим тенісистом, членом студентської збірної команди Югославії з волейболу. Вибір Іллі визначив його брат Володимир.

Саме Володимир організував в Югославії перший клуб карате. Він же привіз до Європи видатного японського інструктора карате професора Муракамі. У 1967 році Муракамі присвоює Іллі Йорзі чорний пояс, перший дан. Перед смертю Муракамі направив Іллю Йорга до Сенсея Тайджі Казе, який на той час перебував у Європі.

Зустріч з сенсеєм Казе доктор Йорга згадує так: «Коли я в перший раз прийшов до Казе він навіть не заговорив зі мною, лише глянув, але запам'ятав. Через рік я прилетів до нього в Японію, але теж безрезультатно.І лише з третьої спроби мої старання увінчалися успіхом. Він став для мене і вчитель, і старший брат, і справжній друг ».

В наступні роки Ілля Йорга доклав максимум зусиль і для вдосконалення своєї техніки, і для розвитку карате в Європі. Він також брав активну участь у різних змаганнях як по куміте, так і з ката. У 1970 році він стає технічним директором Європейського Союзу Карате (EUK). У 1972 році Сенсей Йорга стає Віце-президентом Всесвітнього Союзу Організацій Карате (WUKO).

У цьому ж році на найпрестижнішому Меморіальному турнірі на честь Гічіна Фунакоші в Токіо Ілля Йорга займає 2 місце в куміте.
Підсумком глибокої роботи з вивчення стилю Шотокан Гічіна Фунакоші, новацій в карате розроблених Йошітакою Фунакоші і традиційних технік Окінавського карате стало заснування стилю Фудокан 15 листопада 1980. У 1982 році з рук Сенсея Казе доктор Йорга отримує 6 дан, а в 1987, 1998 і 2005 роках відповідно 7, 8 і 9 дан ITKF присвоює йому Сенсей Хідетака Нішіяма.
Завдяки активній діяльності Сенсея Йорги Фудокан карате поширилося по всьому світу. В даний час цей стиль відноситься до стилів традиційного карате разом з іншими стилями (Шотокан, Годзю-рю, Сіто-рю, Серіндзі-кемпо).

Доктор Йорга постійно підкреслює, що карате було і має залишатися бойовим мистецтвом, тобто БУДО. Це надзвичайно важливий критерій, це стрижень і суть, облагороджує і збагачує дух карате. Без цього не можливий гармонійний розвиток особистості, карате перетворюється на пусте розмахування руками і ногами, або, як казав великий вчитель Ітосу, «Фруктове дерево без плодів».

З рештою ласкаво просимо до перегляду ряду програм на тему Фудокан карате-до з Миколою Коровіним.

Немає коментарів: