Карате - Вадо-рю


Вадо-рю - "шлях гармонії" - цей напрямок карате був заснований Хіронорі Отзуко, одним із старших учнів Гічіна Фунакоші."Вадо" іноді перекладають як "Шлях миру", але Отзука, наскільки мені відомо, заклав в назву інший сенс - "Шлях Японії" ("Ва" - стародавня назва Японії). З урахуванням того, що це був перший власне японський стиль карате (він відрізнявся від окінавських стилів) саме тому скоріш всього є правильним другий варіант. До речі, Вадо-рю виник раніше інших стилів.
Отзука народився в 1892г. Вивчати бойові єдиноборства почав з дитинства. Він займався Шінто-Йошін-рю джиу-джитсу з 13 років. Поряд з технікою кидків і захватів, він вивчав спеціальну систему Атем (удари руками і ногами по життєво важливих точках тіла).

У 1921 році у віці 29 років він став главою цієї школи. Коли Гічін Фунакоші в 1929 році почав тренувати, Отзука став одним з перших його учнів. Так як він був майстром вже в своєму стилі, у нього не зайняло багато часу вивчити карате.

Отзука завжди виявляв інтерес до куміте (спаринг), але не любив ката. Він був одним з тих майстрів бойових єдиноборств, які і стоять біля витоків сучасного спарингу.

У 1934р. він заснував свій власний стиль, де поряд з окінавським карате він використав і свої пізнання в джиу джитсу. У його стилі використовуються больові захвати за кисть руки, кидки, техніка відходу від ударів.
Це був перший сучасний стиль карате. Стиль включає також дев'ять бойових ката, але серцем стилю попередньо є вісім методів спарингу.
Стійки в Вадо-рю вищі, ніж у шотокан карате. Акцент зроблений не на стійкість у стійці, а на мобільність у пересуванні. Карате Вадо рю справило великий вплив на техніку ведення спарингу, особливо це стосується використання маваші-гері.
У 1982 році Отзука помер. Вадо-рю зараз організовано як мережа асоціацій. Ката видозмінилися у бік шотоканівських традицій карате.

Немає коментарів: