Кіокушинкай карате


Засновник Кіокушинкай карате є Масутацу Ояма , кореєць за походженням, народився в 1923 році. Цей стиль найбільш відомий в світі. Масутацу Ояма вивчав китайські і корейскі стилі бойових єдиноборств перед тим, як виїхав в Японію. Тут він нетривалий час займався у Гічіна Фунакоші і Годзю-рю у корейського інструктора Пейчі Со.
Ояма був незадоволений ефективністю бойових систем, якими він займався. Він пішов в гори, де сам інтенсивно тренувався протягом півтора року. Пізніше здійснив турне по США, де він проводив спаринг із боксерами, професійними борцями і просто вуличними бійцями, не задовольняючись цим, він виступав як своєрідний тореадор в боях з биками, убивши трьох і поламавши роги іншим. Почав навчати карате в 1946 році, свою власну систему створив в 1956 році.
Кіокушинкай означає "гранично правдивий стиль". Наголос робиться більше на бойову ефективність, ніж на оздоровчий аспект або розвиток моральних якостей.
Спершу Масутацу Ояма включав ката з Шотокан і Годзю-рю. Але в 60-х - 70-х роках роль ката впала і техніка, а також методи тренувань стали нагадувати тайський бокс. Змагались за правилами, які ввів Ояма: Удари кулаком в обличчя не здійснюються, в пах також, суглоби теж не атакуються.
Не всі інструктори погодилися з Оямою, з їхньої точки зору, стиль став перетворюватися в тип "кікбоксингу".
Сам же Ояма говорив про виродження японських і окінавських стилів карате, називаючи їх "карате-дансинг" :)
У 50-х роках Масутацу Ояма не раз кидав виклик провідним інструкторам карате, щоправда, на виклик ніхто не насмілювався відповісти.
Тренування в кіокушинкай вимагає високого рівня фізичної підготовки. Розвиток бойового духу дуже заохочується в цьому напрямку карате і часто випробовується. Один з найбільш суворих іспитів називається "100 куміте", це означає, що треба провести 100 боїв проти великого кола суперників.
Для кіокушінкай карате характерна структурна єдність, рідко коли групи інструкторів виходять із Федерації, створюючи незалежні клуби або асоціації.

Немає коментарів: