Шотокан (Сьотокан) карате


Сьотокан - один із найпопулярніших стилів карате. Засновник Сьотокан - Гічін Фунакоші, вивчав карате на Окінаві у Ітосу і Хігаонна. У 1922 році був запрошений з Окінави в Японію для демонстрації техніки карате. Первісний стиль був дуже схожий на окінавський. Найбільший внесок у самостійність стилю був зроблений сином Фунакоші - Гіко Фунакоші, який привніс нові ідеї й досить вагомо видозмінив техніку. Стиль Шотокан характерний своїми сильними стійками й потужними та енергійними рухами, дуже динамічний. Хоча в шотокан карате велика увага приділяється ката, необхідно відзначити, що в цих ката багато рухів (дії) мають естетичну ціль, втративши свою функціональну дію.
Взагалі, що стосується сучасних ката (після 1927р.), То з метою надання їм естетично гарних переміщень вони втратили своє первісне значення. Ті, хто хоче вчити ката з метою самооборони, повинні звернутися до старих ката.
Штокан в Японії одержав поширення після війни. Найбільший внесок у поширення стилю внесли старші учні Фунакоші - Накаяма, Обата і Егамі. Вони організували японську асоціацію карате.
Після смерті Гічіна Фунакоші (1957г.) багато інструкторів вийшли з асоціації, утворивши організацію Шотокан. Вони заявили, що спаринг і жорсткі методи навчання суперечать моральним принципам Гічіна Фунакоші.
Японська асоціація карате під керівництвом Накаями підготувала групу професійних інструкторів, які, почавши навчання цього стилю в різних країнах, сприяли його популярності. Діяльність асоціації різко підняла технічний рівень карате.
Варто сказати, що коли Фунакоші прибув до Японії, він міг демонструвати з ката тільки "кушанку" (Канку-дай). Він не знав п'ять Піпа (Хеян) ката, тому що його вчитель Ітосу створив їх уже після його від'їзду.
Відвідавши Кодокан, Фукоші був здивований інтенсивністю тренувань дзюдоїстів. Нічого подібного він на Окінаві не бачив!
Тренування з шотокану мають чітко продуману структуру: перший період - це вивчення базової техніки, де велика увага приділяється розвитку силі тіла в стійках, а також пересуванню. Вивчаються досконально 5 ката Хеян, а так само Теккі Шодан.
Після третього кью (коричневий пояс) тренування сконцентровані на розвиток майстерності виконання технічних рухів у комбінаціях, а також тренування у напіввільному спарингу, триває вивчення ката Бассай-дай, Емпі, Канку-дай та ін. Після отримання першого дана триває вдосконалення вільного спарингу і вивчаються ката. У шотокан величезне значення приділяється вивченню базової техніки.

Немає коментарів: